"نخستین قانون اساسی را در جهان رسول الله (ص) در مدینه منوره وضع کرد که دارای 48 ماده بود"
این مطلب را دکتر سید ابوبکر متقی عضو و رئیس کمیته مرکزی تجلیل از هفته قانون اساسی کمیسیون در مراسم گرامیداشت از هفدهمین سالگرد تصویب قانون اساسی که در وزارت امور خارجه برگزار شد، بیان داشته علاوه کردند:"افغانستان در شرایط حساس مذاکرات صلح قرار دارد و طالبان نیز می گویند که قانون اساسی کلمه ای کفری است. به جواب آنان باید گفت، لفظ قانون اساسی کلمه ای کفری نیست بلکه در اسلام ریشه دارد، زیرا زمانی که رسول الله صلی الله عليه وسلم از مکه مکرمه به مدینه منوره هجرت نمود، بعد از تاسیس نظام اسلامی با وجودیکه وحی برای شان نازل می شد؛ اولین کاری که انجام دادند وضع قانون اساسی بود که به زبان عربی دستور ياد می شود و در آن احکام مربوط حقوق و وجایب شهروندان که در آن وقت سه گروه يعني مهاجر، انصار و یهودیان بودند، به زعمات رسول اکرم اعتراف کردند. به اين ترتيب پیامبر خدا در راس قوای مقننه، قضائیه و اجرائیه قرار داشتند و این قانون اساسی در کتابهای تاریخی بنام دستور المدينة و میثاق المدينة ياد مي شوند."
در این مراسم میرویس ناب معین سیاسی وزارت امور خارجه، قاضی نذیر احمد حنفی و غلام محیی الدین منصف روئسای کمیسیون تقنین ولسی جرگه و مشرانو جرگه، برخی روئسای کمیسیون و روئسا و کارکنان وزارت امور خارجه نیز حضور داشتند.
نخست میرویس ناب معین سیاسی وزارت امور خارجه ضمن سپاس گزاری از تشریف آوری مهمان، هفته تصویب قانون اساسی را به کمیسیون و مردم افغانستان تبریک گفته و اظهار داشتند که قانون اساسی فعلی نتیجه مبارزات و تلاش های پی هم مردم این سرزمین در راستای صلح و آزادی بوده که تحت هیچ شرایطی قابل تغییر و معامله نیست.
موصوف در رابطه به ارزش های قانون اساسی صحبت نموده و گفت که ارزش های این قانون نشان دهنده عزم راسخ ملت و دولت مبنی بر ایجاد نظام اسلامی دموکراسی و عادلانه است.
معین سیاسی گفت که قانون اساسی یک سلسله وظایف را متوجه وزارت امور خارجه کشور ساخته است که همکاران ما تلاش می روزند تا تمام احکام قانون اساسی را در داخل و خارج از کشور تطبیق و اجرا نمایند. وی همچنان از کارکرد ها و فعالیت های نظارتی کمیسیون در رابطه به تطبیق و رعایت احکام قانون اساسی قدردانی نمود.
سپس دکتور سید ابوبکر متقی ضمن قدردانی از برگزار کننده گان محفل گفت که پیرامون سه محور، ایجاد کمیسیون مطابق ماده 157 قانون اساسی، مفهوم کلمه قانون اساسی و وظایف وزارت امور خارجه مطابق بر احکام قانون اساسی بحث می کند که آیا مسوؤلیت های که قانون اساسی به این وزارت سپرده عملی نموده است و یا خیر؟
موصوف گفت: نماینده گان ما که در ادارات دولتی و غیر دولتی اشتراک می کنند، از بعد نظارتی بحث های شان را مطرح می نمایند که در طول یک سال ادارات چقدر احکام قانون اساسی را عمل کرده و چقدر کار خانگی شان را مطابق بر قانون اساسی انجام داده است.
رئیس کمیته مرکزی علاوه نموده که در نهایت، کار ما اینست که برای ادارات اشاره کنیم که نتیجه کار یک ساله شان چه بوده و چقدر در مطابقت بر احکام قانون اساسی بوده است.
دکتر متقی مقامات این وزارت را متوجه مسوؤلیت های شان در مطابقت بر قانون اساسی ساخته، پیشنهاد نمودند که برای غنامندی احکام و ماده های قانون اساسی از طریق مرکز تحقیقات این وزارت، دانشمندان و حقوق دانان را دعوت نمایند تا احکام قانون اساسی را مشرح تشریح نمایند تا برای مردم عام قابل فهم باشد.
همچنان در این محفل قاضی نذیر احمد حنفی رئیس کمیسیون تقنین ولسی جرگه و غلام محیی الدین منصف کمیسیون تقنین مشرانو جرگه پیرامون موضوع صحبت نموده گفتند که قانون اساسی کشور بر اساس اصول و ارزش های دین مقدس اسلام استوار است و هیچ بخش این قانون در مغایرت با ارزش های اسلامی قرار ندارد که قابل تعدیل باشد.
